Gent, de streetart hub van België

Gent, de stad die bekend staat om haar gezelligheid. Streetart is dan ook niet het eerste waar ik aan dacht. Toch is niks minder waar, de stad is er vol van! In Gent komen oud & nieuw samen, modern & ruig, en middeleeuws & industrieel.Gent schreeuwt cultuur. In deze blog de tofste streetart plus plekken om dit zelf te spotten.

Dit artikel verscheen op We Are Travellers.

Gent neemt steeds meer initiatief om streetart een plekje te geven. Hierbij gaat het niet om ‘tags’, zogenaamde krabbels. Maar om echte kunst. Zowel bewoners als ondernemers doen mee aan de zoektocht, soms bieden zij zelfs een stuk van hun huis aan. Een supermarkt heeft bijvoorbeeld een muur beschikbaar gesteld waar nu allemaal dansende groenten op staan. Weg met de saaie muren, streetart maakt de straat vrolijk.

Tijdens mijn weekend Gent was het Sorry not Sorry festival gaande. Veel kunstenaars waren verspreid door Gent om de stad om te toveren in een streetart-walhalla. Zo sprak ik met Super A. Hij had er al wat uurtjes op zitten, de paarden waren bijna tien meter hoog. Erg indrukwekkend.

Onderstaand kunstwerk was nog in de maak. Een groepje van 5 artiesten gaf een voorheen saaie muur een kleurrijke oppepper.

DOK, een voormalig betonfabriek is inmiddels de verzamelplek voor streetart. Je herkent het aan de vier grote silo’s met blauwe tekens, door een buurtbewoner aangebracht. Bij de fabriek zie je verschillende soorten streetart.

Een ander favoriet van mij was het werk van PolCosmo. Ik houd van dieren, dus dan gaat het al snel… PolCosmo’s specialisme is namelijk insecten. Groot, klein, in Gent zag ik beide. Soms een verborgen insectje op de gevel van een huis, andere keren drie grote insecten op een rij.

Kunst komt en gaat

Een belangrijk onderdeel van streetart is dat kunst komt en gaat. Er zijn maar een bepaald aantal plekken in de stad beschikbaar, dus soms wordt er over andere kunstwerken heen geschilderd. Het kan dus zijn dat de kunstwerken in dit artikel over een tijdje niet meer in reallife terug te vinden zijn. Des te meer reden om Gent zelf te ontdekken en opzoek te gaan naar de nieuwste pareltjes!

Laat je reactie achter!