Vancouver Island

Vancouver Island ligt voor de westkust van Canada. De vriendelijke inwoners zijn erg te spreken over hun eiland en verlaten het niet snel voor het drukke ‘mainland.’ Met zijn 32 duizend vierkante kilometer is het net iets kleiner dan Nederland – een feit dat weinig Canadezen geloven. 

Dit artikel verscheen op Noordamerika.nl.

Natuur

De natuurliefhebber zit goed op Vancouver Island. Niet alleen de natuur zorgt voor mooie plaatjes, ook de dieren. Naast de 75 duizend inwoners leven er otters, beren, orka’s en grijze walvissen. In slechts negentig minuten brengt de veerboot je vanaf de stad Vancouver naar Vancouver Island.

Het eiland is onderdeel van de provincie British Columbia. De grote golven bij Tofino, de warmwaterbronnen en de hoofdstad Victoria maken het een divers eiland.

Britse biscuits

Het kleurrijke Victoria ligt in het zuidelijke puntje van het eiland. De liefde die de inwoners hebben voor tuinieren is overal te zien: de bloemen zijn overal geplant en hangen in bakken aan lantaarnpalen. Dit zorgt voor een vrolijke uitstraling.

Victoria is heel erg Brits. Roodgekleurde dubbeldekkerbussen rijden door de straten. Op bijna elke straathoek is wel een theehuis te vinden waar je biscuits en tea besteld. De Engelsen hebben dan ook tot 1871 Canada in hun bezit gehad.

Killer whales

De haven is op steenworp afstand van het centrum. In de haven liggen veel zeil- en motorboten. De drie nabij wonende orka families trekken ’s zomers veel bekijks. Victoria is één van de weinige plekken in West-Canada waar deze indrukwekkende beesten te vinden zijn. Er zijn veel mogelijkheden om met een van de vele gidsen met een bootje de zee op te gaan.

Het overheidsgebouw van British Columbia kijkt uit over de haven en is moeilijk over het hoofd te zien. De groenbedekte torentjes en de entree trappen lokken je haast naar binnen. Overdag worden gratis rondleidingen gegeven. Dit bied je een kijkje in de politieke wereld van Canada. De historische verhalen zijn terug te zien in de kunstwerken en de leuke feitjes maken het een interessante toer. Neem ook zeker ’s avonds een kijkje bij de haven: de 3333 lampjes verlichten de contouren van het overheidsgebouw.

Surfen bij Tofino

Het afgelegen Tofino wordt gezien als het surfparadijs van Canada. Het dorpje dankt deze verwijzing aan zijn fijne stranden en hoge golven. Alhoewel Tofino erg klein is, zijn er veel activiteiten te doen zoals hiken, kajakken en wilde dieren spotten. Met een beetje geluk kom je een beer tegen.

Bijna alle optrekjes kijken uit over zee. Zelfs vanuit de hostels is het uitzicht adembenemend. Tofino is een uitermate geschikte plek om te relaxen en is ’s zomers lekker druk. Het is verstandig vroeg een overnachting te reserveren: de surfliefhebbers komen uit alle hoeken van de wereld om hier de beste breaks te pakken.

Watervliegtuig

Het naastgelegen Ucluelet wordt gezien als het lelijke zusje van Tofino. Niets is minder waar want ook dit dorp ligt in een prachtige omgeving. De ruim acht kilometer lange Wild Pacific Trail neemt je mee door ongerepte wouden en langs steile kliffen. Kijk hier je ogen uit tijdens een storm en zie de grote golven tegen de rotsen breken. Ook zijn er soms grijze walvissen te spotten vanaf de kust.

Vanuit zowel Ucluelet als Tofino is de Hotsprings Cove een leuke dagtrip waard. De boot zet je af bij het Maquinna Marine Provincial Park. Het park is alleen bereikbaar per boot of watervliegtuig waardoor het een oase van rust is.

Warmwaterbron

Nadat je aan wal bent gestapt, loop je twee kilometer door een oeroud bos. De boomstammen zijn gigantisch en bedekt met een dikke laag mos. De wandeltocht eindigt bij de Hotsprings Cove die grenst aan de Stille Oceaan. Het bronwater borrelt op vanuit de aarde en stroomt tussen de rotsen door.

De erosie heeft door de jaren heen verschillende natuurlijke zwembaden gecreëerd. Het water in de bovenste pool is wel 47 graden Celsius. Tijdens de vloed slaan de golven tegen de rotsen op, waardoor de koude zee zich mengt met het hete bronwater. De golven nemen een deel van het bronwater mee waardoor de Hotsprings Cove altijd schoon is. Na een bezoek aan Vancouver Island neem je de eiland mentaliteit over en wil je haast niet meer terug naar het vasteland.

Wat is er te doen op Vancouver Island?

  • Badder in de Hotsprings Cove. Terwijl je tussen de rotsen in het 47 graden Celsius hete water zit, hoor je de zee verderop tegen de rotsen aanslaan.
  • Huur een surfplank en trotseer de golven bij Tofino. Dit Canadese surfoord heeft brede stranden en veel activiteiten. Het wordt gezien als het Whistler van Vancouver Island.
  • Bezichtig Victoria met de fiets. Deze kleurrijke stad heeft de meeste fietsroutes van Canada.
  • Spot walvissen voor de kust van Vancouver Island. De echte durfals gaan met de boot mee en zien de immens grote beesten vlakbij bovenwater komen.
  • Breng een bezoek aan de Upana Caves. Deze grotten hebben de raarste vormen en liggen vlakbij het dorpje Gold River.

Laat je reactie achter!