Whistler Mountain

Whistler is dé plek voor avonturiers. Raft over wilde rivieren, beklim hoge bergen en scheur vervolgens naar beneden op je mountainbike. Bewonder je de natuur liever in rust? Wandel dan door de bergen en spot Canadees wildlife. 

Dit artikel verscheen op NoordAmerika.nl.

Whistler ligt 120 kilometer ten noorden van Vancouver. Het dorp ligt midden in de bergen en heeft bijna tienduizend inwoners. Hier vermaak je je perfect in de buitenlucht en ’s avonds rol je één van de knusse kroegjes in.

Fluitende marmotten

Whistler heeft zijn naam te danken aan de marmot. De harige beestjes wonen in de bergen en maken een fluitend geluid. En whistle betekent fluiten. Voor deze benaming heette Whistler eigenlijk London Mountain. Er wordt weleens gezegd dat de Britten heimwee hadden en het daarom in eerste instantie vernoemden naar hun thuis.

Whistler wordt het hele jaar druk bezocht door toeristen. De jaarlijkse 15.000 bezoekers komen met een goede reden. De bergen bieden veel activiteiten voor jong en oud. Van de tofste sneeuwactiviteiten in de winter tot wandelen, mountainbiken, ziplinen en ga zo maar door in de zomer. Je verveelt je nooit in de bergen van Whistler.

Olympisch Stadion

Het dorp beschikt over veel accommodaties. Zeker na de Olympische Spelen 2010. Canada stond gedurende 12 tot en met 28 februari op zijn kop: alles draaide om de Winterspelen. De 21e editie werd gehouden in Whistler en Vancouver.

Hoewel Whistler al lange tijd bekend staat als één van de beste skiplekken ter wereld, is het dorp na de Spelen écht op de kaart gezet. Bij het winteroord werden ondermeer de wedstrijden van biatlon en langlaufen gehouden. Het Whistler Olympic Village en zijn gelijknamige park zijn binnen twee jaar uit de grond getrokken.

Blackcomb en Whistler Mountain

Whistler is omgeven door bergen en ligt aan de voet van Backcomb Mountain en Whistler Mountain. Vanuit het dorp lachen de pistes je toe. De witte pistes liggen tussen de bossen en zijn goed te zien. Kies uit één van de groene, blauwe of zwarte routes en eindig met de ski-out. Deze piste brengt je weer terug naar het dorp, waar je in één van de kroegen de après-ski voortzet.

In tegendeel tot Europa kennen ze in Noord-Amerika geen rode pistes. In Whistler kies je daarom ook uit dubbelzwart gekleurde paden. Schrik dus niet als je opeens op een zwarte piste belandt: deze staat gelijk aan de rode in Europa. Ben je een prof en weet je altijd wat je doet? Glijd dan de berg af waar de Olympische kandidaten van 2010 je voorgingen.

Peak 2 Peak Gondola

’s Zomers zijn de pistes van Blackcomb Mountain nog steeds in gebruik. Zodra de zon de sneeuw doet smelten, sjezen de mountainbikers hier naar beneden. Tussen de bossen, over de rotsen en zelfs meters hoog in de lucht.

De Blackcomb en Whistler Mountain staan via de Peak 2 Peak Gondola met elkaar in verbinding. De lift breekt met ruim vier kilometer alle records en brengt je in slechts elf minuten van de ene top naar de andere. Houd je niet van wintersporten of mountainbiken? Maak dan toch een ritje met de gondola en geniet van het uitzicht.

Sky to Sea Highway

Whistler is te bereiken via de Sky to Sea highway. De trip naar het voormalige Olympische dorp is geen straf: onderweg passeer je de mooiste uitkijkpunten. Vanuit Vancouver rijd je langs de Lions Bay naar het dorp Horseshoe Bay. Dit is tevens één van de connectiepunten naar Vancouver Island.

Laat de kust achter je en volg de Cheakamus River de vallei in. Kleurrijke meren en grote watervallen zorgen voor mooie plaatjes. Haast je dus niet naar Whistler.

Voor de Olympische Spelen 2010 stond de snelweg bij de locals beter bekend als ‘Killer Highway’ en ‘Ski-and-Die Highway.’ De smalle paden en het gebrek aan een vangrail leverden deze bijnamen op. Vanwege de Spelen is de weg verbeterd en wordt de weg weer Sky to Sea Highway genoemd.

British Columbia Museum of Mining

Een uurtje rijden vanaf Whistler ligt Britannia Beach. Zeventig jaar lang werd hier kopererts gewonnen. De mijn werd met de dag succesvoller en het dorp groeide mee.

Na zeventig succesvolle jaren sloot de mijn in 1974. Eén jaar daarna werd het museum geopend. Het museum geeft bezoekers een kijkje in het leven van toen. Ga met de ondergrondse tour mee en sta in een tunnel van bijna honderd jaar oud waar je op zoek gaat naar goud. En als je iets vindt mag je het houden!

Of je wel of niet met goud terug naar huis keert: je bent een ervaring rijker. Hoewel de Sky to Sea Highway een rustige overgang biedt, ben je sneller terug in de bewoonde wereld dan je lief is. Neem dan ook de tijd tijdens een bezoek aan Whistler, het paradijs voor natuurliefhebbers.

Wat is er te doen in Whistler?

  • Maak je borst nat tijdens een bungeejump boven de Glacial Fed Cheakamus rivier. Jong en oud zoeken het avontuur op en springen van de 53 meter hoge brug.
  • Geniet van de sneeuw in één van werelds populairste ski-resorts. Pak de lift naar de top en kies uit meer dan 200 pistes.
  • Trek een charmant pakje aan en zweef aan een kabelbaan over de bossen van Whistler. Terwijl je naar beneden sjeest heb je vanuit dit oogpunt een hele andere kijk op de omgeving.
  • Ga op zoek naar goud in het British Columbia Museum of Mining. De historische restanten zijn in meer dan vijftig films gebruikt. In het museum krijg je een goed idee hoe verschillende mijnwerkers van 1904 tot 1974 hebben gezwoegd.
  • Trotseer het ijskoude water terwijl je over de rivieren nabij Whistler raft. Als de sneeuw is gesmolten verandert het beekje namelijk in een wilde rivier. Of je je nou stevig vast wilt houden of met een peddel je steentje bij wilt dragen, het kan allemaal.

Laat je reactie achter!